Decoupage

Yo !

Jag fick några frågor om hur 'decoupage' fungerar och jag har inget att göra just nu, förutom att sova (vilket jag borde men inte orkar än!). Så medan jag sjunger med i Annabelle's Song med min äckliga falsett så tänkte jag skriva lite om just decoupage.

Jag älskar verkligen decoupage. Det är nog mitt favoritintresse of all times! 8)
Det hela började med när jag för ca ett år sen var arbetslös och verkligen inte hade något att göra (förutom några animationer). Jag har alltid gillat att pyssla och leka med smågrejer men hade då aldrig testat decoupage. Jag kom att tänka en fin kruka som min storasyster Jenny (som också gillar att pyssla) och hennes dotter Jessica hade gett oss en jul för flera år sen. Hon berättade att hon hade tagit en vanlig kruka, målat den och sedan limmat fast en servett på den och jag blev såklart lite fascinerad.

Sen tänkte jag inte mer på det förrän förra året då. Jag köpte några servetter och lim, och letade upp några gamla krukor som ingen använde och så provade jag mig fram och insåg att det var sjukt kul! Så jag fortsatte och gjorde några krukor till mamma och Madde, men övergick rätt snabbt till att göra tavlor istället (because it's waaay more fun!)

Så jag köpte massa canvasar (canvases, canvaser - vet verkligen inte hur man böjer ordet!) och massor (MASSOR) av servetter och så provade jag mig fram och utvecklade min egen teknik. Man lär sig hela tiden nya knep ;)


Själva tekniken går ut på att man smetar ut ett lagom tunt lager lim med en pensel över den bit av t.ex. en canvas man vill fästa sin servett/servettbit på. Sen lägger man försiktigt servetten över limmet och slätar ut den samtidigt som man ser till att det inte blir knöligt (det kommer alltid bli lite knöligt, men man får se till så det inte blir för mycket så motivet förstörs). Sen penslar man försiktigt över servetten. Det är ganska svårt i början och jag gör fortfarande ibland fel så motivet går sönder, men oftast går det att fixa genom att man antingen

A. Tar bort en liten bit där det blev fel och försöker matcha in en likadan bit från en annan servett och ser till att det inte märks att man fuckade upp.
B. Tar bort hela servetten och gör om from scratch (inte hela tavlan, bara just den servetten)
C. Eller så kanske man vill ha lite mer trash i sin konst så man inte gör något åt det! ;)


Man kan nog använda en hel del olika limsorter, men man måste se till att man väljer ett lim som inte blir vitt (eller någon annan färg!) när det torkar, för då har man ju liksom fuckat upp hela grejen.. Det måste alltså bli transparent när det torkat. Jag använder ett lim som jag köpt på Panduro (givetvis) som heter Lacklim Medium. Den har en blå etikett och kostar 72 kronor om jag inte minns fel. Den rymmer 500 ml och har en kork med munstycke som man antingen kan skruva av eller använda till att trycka ut limmet med. Jag föredrar att behålla korken på hela tiden, så inget damm smyger sig ner i limmet. Det blir inte så snyggt med permanent damm på tavlorna you know, något som jag lärt mig i efterhand. Därför bör man även städa, dammsuga eller dammtorka, innan man börjar limma så inget damm från rummet lägger sig på canvasen och torkar in i din konst (enda anledningen till att jag städar överhuvudtaget hehe).

Eftersom det är ett lacklim jag använder blir det ganska glansigt där jag har limmat, vilket blir störigt när man hänger upp tavlan på väggen, eftersom lampornas ljus reflekteras i tavlan. Därför köpte jag en liten burk med matt Ocean lack, som man smetar ut över hela den färdiga tavlan. Viktigt är att man endast stryker ut ett tunt lager med penseln EN gång, annars blir det för mycket matt-lack som lägger sig som en vitaktig hinna över tavlan. Inte så snyggt!

Så man måste vara sjukt noggrann, pillig, ha tålamod och våga göra misstag typ :)


Hmm..... Fråga gärna om jag missat nått! Jag är ju så inne i det så jag kanske inte tänker på att berätta vissa viktiga delar.. :P



Louise – fan, varför skriver jag så långa inlägg? Är det någon som orkar läsa allt? Jag hade inte gjort det!


Kommentarer
Postat av: madde

jag orkar läsa och älskar att dom är lång :p men skriv meeeer! :) jag ska skicka lösenord till min blogg, skriver dock inte så ofta..

2010-09-27 @ 17:15:46
URL: http://vulnerable.blogg.se/
Postat av: Louise

När då typ, Madde? det har gått över ett dygn sen du skrev det där. Jag har fortfarande inte fått nått lösenord. Inget mail, (har iofs inte kollat min mail, but still) inget sms, inget nothing..... What the fuck?

2010-09-29 @ 02:03:50
URL: http://frankigor.blogg.se/
Postat av: Madde

nu har jag mailat på facebook :D

2010-09-30 @ 21:07:41
URL: http://vulnerable.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0